Bizi Arayın

+90 554 285 15 55

Konumuz

Odunpazarı Eskişehir

Suça Teşebbüs

MAKALELERİMİZDEN

SUÇUN ÖZEL GÖRÜNÜŞ BİÇİMLERİ -TEŞEBBÜS

Sucun 3 tür özel işleniş biçimi vardır.

  1. TEŞEBBÜS
  2. İŞTİRAK
  3. İÇTİMA

TEŞEBBÜS

TCK Madde 35

“Kişi, işlemeyi kastettiği bir suçu elverişli hareketlerle doğrudan doğruya icraya başlayıp da elinde olmayan nedenlerle tamamlayamaz ise teşebbüsten dolayı sorumlu tutulur”

Teşebbüs cezaları sorumluluğunu genişletir.

ŞARTLARI

  1. OLASI BİR SUÇ OLMALI.
  2. SUÇUN İCRA HAREKETLERİNE BAŞLANMIŞ OLMALIDIR.
  3. ELVERİŞLİ HAREKETLERLE SUÇUN İCRASINA BAŞLANMIŞ OLMALIDIR.
  4. FAILİN ELİNDE OLMAYAN SEBEBLERLE SONUÇ GERÇEKLEŞMEMİŞ OLMALI.

Teşebbüs, ceza sorumluluğumuzu genişleten bir durumdur.

! Elverişli hareketlerle suçun işlenmesine başlanması gerekir.

Mefruz (sözde, hayal): Suç sayılmamış durumlarda ara kişi kafasında bir fiilin suç olduğunu düşünüyor. Sözde suç, hukuki ya da fiili hatadan kaynaklanır. Örneğin kişi kendi arabasını başkasının arabası sanarak parçalarsa; fiilde hata vardır ve sözde suç söz konusu olur. Teşebbüsten ceza verilmez, kişinin kendi malına zarar vermesi suç değildir. Örneğin zina eylemini gerçekleştiren  kişi suç işlediğini hayal edebilir yine mefruz suç vardır.

İşlenemez suç: kişinin işlediği fiil kanunda suç olarak tanımlanmıştır ancak fail bazı sebeplerden dolayı neticeye ulaşamamaktadır. Bu durum iki şekilde meydana gelebilir;

1.) Aracın elverişsiz olması durumu; Bu durumu örnekle açıklamak gerekişe; bir kişinin suyuna zehir koyarak öldürmeyi amaçlıyorsun ve suya zehir sandığın maddeyi koyuyorsun fakat söz konusu madde zehir değilse o halde işlenemez suç vardır.

2) Maddi konunun  yokluğu; 2’ye ayrılır.

  1. a) Maddi konunun mutlak yokluğu; Maddi konu; failin yaptığı hareketin üzerinde etkisini gösterdiği kişi veya şeydir. Mutlak yokluk halinde; harekette yapıldığı sırada ve hatta öncesinde maddi konu esasen bulunmamaktadır. Fail, ne zaman ve ne şekilde ve şartlardan harekete geçerse geçsin, hiçbir zaman işlemek istediği suçu işleyemeyecektir. Örneğin zaten ölmüş birini öldürmeye çalışmak. Bu halde mutlak yokluk halinde ceza alınmaz.
  2. b) Maddi Konunun Nisbi Yokluğu; Maddi konu esasen var olduğunda  ancak hareket  gerçekleştiği sırada tesadüfen var olmadığı hallerde nisbi yokluk vardır.  Örneğin birini öldürmek amacıyla kanepede battaniye altında uyuduğunu düşünerek o tarafa doğru ateş ediyorsun fakat bu kişi o sırada evde değilse bu halde nispi yokluk vardır. Fakat bu halde teşebbüs hükümleri gereğince ceza alınır. 

Teşebbüse elverişli olmayan durumlar;  bazı suç tipleri teşebbüs hükümlerinin uygulanmasına elverişli değildir. Bunlar;

  • Taksirli suçlar
  • Nedeniyle gerçekleştirilmiş suçlar.
  • Sırf hareket suçları
  • Sırf ihmal suçları.
  • Kalkışma suçları
  • Olası kast ile işlenen suçlar.

Teşebbüste Gönüllü Vazgeçme 

TCK madde 36 

 (1) Fail, suçun icra hareketlerinden gönüllü vazgeçer veya kendi çabalarıyla suçun tamamlanmasını veya neticenin gerçekleşmesini önlerse, teşebbüsten dolayı cezalandırılmaz; fakat tamam olan kısım esasen bir suç oluşturduğu takdirde, sadece o suça ait ceza ile cezalandırılır.

GÖNÜLLÜ YA TAZMİNAT; CEZAYI KALDIRAN ŞAHSİ BİR SEBEBİDİR, FAKAT FİİL SUÇ OLMA ÖZELLİĞİNİ KAYBETMEZ

Gönüllü vazgeçmeden yararlanabilmek için, neticenin henüz gerçekleşmemiş olması gereklidir. Fail, icra hareketlerinin bitmesinden sonra da gönüllü vazgeçmeden faydalanabilir. Bu durumda suçun tamamlanmasını önlemek bakımından çaba göstermesi gerekmektedir. Failin çabalarına rağmen sonuç gerçekleşmişse artık gönüllü vazgeçme olmaz. Bunun istisnası ise iştirak  halinde istenen suçlarda söz konusudur. Netice gerçekleşmiş olsa da iştirak halinde işlenen suçlarda gönüllü vazgeçme olabilir.

Netice gerçekleşene kadar olan vazgeçme – Gönüllü vazgeçme

Netice gerçekleştikten sonra vazgeçme – Etkin Pişmanlık

ETKİN PİŞMANLIK

Suç tamamlandıktan sonra duyulan pişmanlıktır. Failin etkin pişmanlık hükmünden yararlanabilmesi için öncelikle ceza kanununda özel hükümler kısmında o suçun yönünden etkin pişmanlık hükmü düzenlenmiş olması gerekir. Etkin pişmanlık halinde ceza indirilerek uygulanır.

Etkin Pişmanlık uygulanacak suçlara örnek vermek gerekirse;

Hırsızlık, para ve sahtecilik, Uyuşturucu madde ticareti. Örgüt kurmak , rüşvet, yalan tanıklık….

Neden Biz

Hukuk büromuz, tarafların hak ve menfaatlerinin eşit bir şekilde gözetilmesi amacıyla detaylara önem veriyoruz. Müvekkillerimizin haklarını koruma ve adaleti temsil etme konusundaki taahhüdümüz katidir.

Doğrularımız

Hukuksal İlke Nedir?

Gizlilik ve Mesleki Sırlar: ‘Sır saklama ve gizlilik’ avukatlık mesleğinin en önemli etik ilkelerinden biridir Akın Hukuk için kuşkusuz ilk kuralımız. Büromuz, BM Havana avukatlık kuralları , AB avukatlık meslek kuralları ve 1136 sayılı avukatlık kanunu ile tanımlanan gizlilik ve sır saklama ilkesini hassasiyetle yerine getirmektedir. Müvekkillerine ait bilgileri, belgeleri mesleki sırlar kapsamında itina ile  gizli tutuyoruz, üçüncü kişilere veya kurumlarla hiçbir şekilde bilgi belge paylaşımı yapmıyoruz.

Şeffaf olmak: Bir hukukçu, mesleki faaliyetini ifa ederken yapılan işin veya davanın aşamaları ve sonuçları hakkında, hukuki görüşünü müvekkiline aktarmalıdır. Eskişehir Akın Hukuk büromuz, vekaletini aldığı müvekkillerini dava süreci ve yapılanların bütünlüğü ile aşamaları hakkında sürekli bilgilendirmektedir.

Bağımsızlık: Avukatlık mesleğinin uygulanmasında adalet arama özgürlüğünü sağlayan “bağımsızlık”, etkili bir savunma için esastır. Avukatlar, mesleklerini icra ederken başta kamu kurumları olmak üzere tüm tüzel kişilere karşı tam bir bağımsızlıkla hareket etmekle yükümlüdür. Hukuk büromuz bağımsızlık ilkesini mesleki faaliyetin önemli bir parçası olarak uygulamaktadır.

ESKİŞEHİR Hukuki Danışmanlık ve  Çözümünde En İyi Hizmet.

SAYFALAR

Kurumsal

Hizmetlerimiz

Hukuki Makale

HIZLI LİNKLER

Gizlilik Politikası

Term of Services

Blogs

Hukuki Danışmanlık

Soru Cevap

ÇALIŞMA SAATLER

Bizimle iletişime geçerek randevu almayı unutmayın . 

© 2023 Av. Rabia AKIN HUKUK BÜROSU

Tün haklar saklıdır 

 Web Tasarım AY Tercümanlık