Bizi Arayın

+90 554 285 15 55

Konumuz

Odunpazarı Eskişehir

İcra ve İflas Hukuku

HİZMETLERİMİZDEN

ESKİŞEHİR İCRA VE İFLAS HUKUKU

Rabia AKIN Hukuk Bürosu

İcra ve İflas hukuku nedir?

İcra ve iflas hukuku, alacaklıların, borçlarını zamanında ve eksiksiz olarak ödemeyen gerçek veya kanuni borçlulara karşı hukuki alacaklarını icra etmelerine olanak tanıyan bir hukuk alanıdır. Alacaklının borcunun tahsili için icra ve iflas dairesine başvurması üzerine borçlu hakkında icra takibi başlatılır. 

Ödeme emri tebliğ edilen borçlunun kanuni süre içerisinde itiraz etmemesi halinde işlem sona erer. İşlem tamamlandıktan sonra alacaklı, borçlunun hesaplarına el koymak veya taşınır/taşınmaz mallarını satmak suretiyle borcunu tahsil eder. Borcun tamamı ödendikten sonra borçlu hakkında başlatılan icra takipleri amacına ulaşmış ve takip tamamlanmıştır.

İcra ve iflas hukukunda, bir borçluya karşı devam eden icra takibinde bir veya daha fazla alacaklı yer alabilir. Bu durumda da birden fazla borçlu-alacaklı olabilir. Usul hukukunda alacaklılar ve borçlular gerçek veya tüzel kişiler olabilir. Uygulamada en sık başlatılan icra takipleri; ilamsız icra takibi, ilamlı icra takibi, depozito paraya çevrilerek yapılan icra takibi, tahliye ve tahliye talebiyle yapılan icra takibi ve faturaya özel icra takibidir. Kambiyo senetleri (çekler ve senetler).

İcra ve İflas Hukuku alanında R. Akın Eskişehir hukuk bürosu bünyesinde verilen başlıca avukatlık hizmetleri arasında,

  1. İcra takiplerinin hazırlanması ve tahsilat işlemleri
  2. Borca ve takibe itiraz işlemlerinin Yapılması ve Sonuçlandırılma
  3. Karşılıksız çeklere ilişkin ceza ve hukuk davalarının açmak ve denetlemek 
  4. Menfi tespit ve istirdat davalarının hazırlanması 
  5. İflas Hukuku İşlemleri ve yürütülmesi 
  6. İflasın ertelenmesi davalarının hazırlanması 

İcra ve İflas Ödeme Emirlerime İtiraz !

Hukukun diğer alanlarında olduğu gibi, icra ve iflas konularında başvuru/itiraz başvuru süreleri kanunla düzenlenmiş ve zorunludur. 

Günlük hayatta en sık karşılaşılan örnek ödeme emirlerine itirazlardır.

Ödeme emrine itiraz süresi kambiyo usulü hariç 7 gündür. Bu son tarih yasal bir son tarihtir. İtiraz için son tarih, bildirimin alınmasından itibaren yedi gündür. Yedinci günün hafta sonuna veya tatil gününe denk gelmesi halinde son gün, tatilin bitiminden sonraki ilk iş günüdür.

Çek, senet gibi ticari kambiyo senetlerinde itiraz süresi 5 gündür. Beşinci günün hafta sonuna veya tatil gününe denk gelmesi halinde başvuru süresi yukarıda belirtildiği gibi tatilden sonraki ilk iş gününe kadar uzatılır. Belirtmek gerekir ki mahkeme kararı icra takibinin süresini etkilemez.

Alınan bildirimi dikkate almayan veya kendi kusurları olmaksızın kesin süreyi doldurmayan vatandaşların itirazda bulunma olasılığı şu anda hariç tutulmaktadır. Uyuşmazlığın son teslim tarihine uymayan vatandaşın, icra ve iflas hukuku alanında uzmanlaşmış bir avukatın yardımıyla borçlu olup olmadığını belirlemek için yasal süreler içerisinde dava açması gerekir.

İcra İflas Davası Ne Zaman Sonuçlanır?

İcra takibi, icra uzmanı katılımıyla yürütülen icra takibinin sonuçlanmasıyla sona ermektedir. 

Burada odak noktası icra takibidir. İcra takibinin hem alacaklı hem de borçlu açısından adil bir şekilde yürütülmesi ve icra takibinin bir icra avukatının hukuki desteği ile yürütülmesi avantajlıdır.

R. Akın Eskişehir hukuk bürosu olarak yukarıda yazılan hizmetleri yapmaktayız. 

Neden Biz

Hukuk büromuz, tarafların hak ve menfaatlerinin eşit bir şekilde gözetilmesi amacıyla detaylara önem veriyoruz. Müvekkillerimizin haklarını koruma ve adaleti temsil etme konusundaki taahhüdümüz katidir.

Doğrularımız

Borçlu Hapis Yatar Mı?

Borç: Sözleşmeden, haksız fiilden veya sebepsiz zenginleşmeden doğan borç. Sözleşmede aksi öngörülmediği sürece borç doğduğu anda muaccel olur. Vadesi geçmiş bir borcun varlığı halinde, alacaklının borca konu olan edimi talep etme ve takip etme hakkı bulunmaktadır. Borcun vadesi geçmiş olması ve borçlunun yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde alacaklı hukuki yola başvurabilir. Anayasanın 38. Maddesi Bu maddeye göre “hiç kimse sırf sözleşmeden doğan bir yükümlülüğe aykırılık nedeniyle özgürlüğünden yoksun bırakılamaz”.

İcra ve iflas hukukunda bazı durumlarda borçlunun zorunlu olarak tutuklanmasını öngören hükümler bulunmaktadır. Borçların ödenmemesi halinde Anayasa’ya göre yalnızca anlaşmaya dayalı olarak zorunlu tutuklama kararı verilemez. Ancak icra takibinde zorunlu hapis cezası, borçlunun mal varlığını beyan etmemesi, borçlunun borcunu ihlal etmesi, örneğin vadelerin ödenmesinde gecikme olması, borçlunun yükümlülüklerini yerine getirmesi gibi durumlarda devreye girmemektedir. sonrasında. 

 

 

ESKİŞEHİR Hukuki Danışmanlık ve  Çözümünde En İyi Hizmet.

SAYFALAR

Kurumsal

Hizmetlerimiz

Hukuki Makale

HIZLI LİNKLER

Gizlilik Politikası

Term of Services

Blogs

Hukuki Danışmanlık

Soru Cevap

ÇALIŞMA SAATLER

Bizimle iletişime geçerek randevu almayı unutmayın . 

© 2023 Av. Rabia AKIN HUKUK BÜROSU

Tün haklar saklıdır 

 Web Tasarım AY Tercümanlık