İdare hukuku, bireyler ve topluluklar ile yürütme organı ve onun teknik uzantısı olan idare arasındaki ilişkileri düzenleyen bir hukuk alanıdır. Eskişehir R. Akın Hukuk Bürosu, bu hukuk alanında müvekkillerine her türlü hukuki hizmeti sunmaktadır. Bu hizmetler dava avukatlığı hizmetleri ve danışmanlık hizmetleri olarak ayrı ayrı verilmektedir. Bu alanda sunulan dava avukatları ve danışmanlık hizmetlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
Davacının hizmetleri:
1. Danıştay’ın ilk derece mahkemesi olarak baktığı davalar
2. İptal davaları
3. Tam yargı davaları (tazminat talebi içeren davalar)
4. Vergi uyuşmazlığından doğan davalar
Danışmanlık Hizmetlerimiz:
1. İdari hukuk dilekçelerin denetlenmesi, düzenlenmesi ve teslim edilmesi
2. İdari işlemlerde gerekli evrakların toplanması, düzenlenmesi ve denetlenmesi
3. İmar planlaması ve imar ruhsatı işlemlerinin denetlenmesi, düzenlenmesi
4. Şirketlerin vergi mevzuatı çerçevesinde denetlenmesi, aksaklıkların düzeltilmesi
İdari Hukuk Hizmetlerimizde, idari hukukla ilgili kapsamlı hizmetler sunmaktadır. Düzenleyici uyumluluk, idari yargı ve idari sözleşmeler de dahil olmak üzere idari hukukun çeşitli alanlarında uzmanlaşmışız. Deneyimli Akın hukuk bürsou, hukuki uzmanlık ve endüstri iç görüsünü birleştirerek müşterilerimize pratik ve etkili çözümler sunar. Yönetmelik uyumu, kamu ihaleleri ve idari ihtilaflar gibi konularda müşterilerimize hukuki danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Karmaşık idari hukuk alanında sizi nasıl destekleyebileceğimiz hakkında daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçin.
İdari avukat nedir?
İdare avukatı, kişi ile kamu kurumu arasındaki hukuki uyuşmazlıklarda ortaya çıkan ve kişinin talebi üzerine idari makam önünde veya idari yargı kanalıyla başlatmak istediği davalarda hizmet sunan kişidir. Bu usulde idareye talepte bulunulmasının zorunlu olduğu hallerde idare, talep talebi, idari konularda soruşturma talebi, cevap talebi, temyiz talebi ve itiraz dilekçesi hazırlar.Mahkeme davalarındaki duruşmalara duruşmalı olarak katılır. Kısaca idari yargı alanında ortaya çıkabilecek her türlü konunun takipçisi olan kişiye idare avukatı denir.
İdari dava türleri
İdare hukukunda idari davalar, idari işlemlerin iptali için iptal davalarını, idarenin işlem ve eylemlerinden kaynaklanan zararlara ilişkin tam yargı davalarını ve icranın acilen durdurulması nedeniyle icranın durdurulmasına ilişkin işlemleri kapsamaktadır. İdare tarafından uygulanan tedbirler.
Buna örnekler verecek olursak; Kamulaştırma davaları, kentsel dönüşüm davaları, memur atamalarının iptali veya disiplin yaptırımı davaları, terör mevzuatı kapsamındaki tazminat davaları, görevi kötüye kullanma davaları, kamu ihale mevzuatı kapsamındaki davalar vb. pek çok örnek olaydan bahsedebiliriz.
İdari dava açma süresi ne kadardır?
İdare mahkemelerinde dava açılma süresi İdare Mahkemesi’nin 7. maddesinde düzenlenmiştir. Bu yazıya göre;“Dava açma süresi, özel kanunlarda ayrı bir süre öngörülmemişse, devlet ve idare mahkemelerinde altmış gün, vergi mahkemelerinde ise otuz gündür.”Bu makalede bahsedilen belirli yasalar değişiklik gösterebilir. Yani bu Kanunda düzenlenen konu için İYUK dışında başka bir kanunda farklı bir süre sınırı belirlenebilir.
Yukarıda belirtilen 30 ve 60 günlük süreler farklı durumlarda işlemeye başlar. Örneğin, şikayette bulunmak için idareye başvurulmasının zorunlu olduğu durumlarda, öncelikle idareye başvuru yapılır.
İdarenin bu başvuruya 30 gün içinde olumlu ya da olumsuz yanıt vermesi halinde idare mahkemesinde dava açmak için 60 günlük süre başlıyor. İdarenin bu 30 gün içerisinde cevap vermemesi halinde başvuru sahibinin başvurusu reddedilmiş sayılır. Vergi mahkemelerinde bir önceki maddeye göre süre 60 gündür.
Aşağıdaki gibi özel düzenlemelere ilişkin işlemler dışında, bir avukat tarafından temsil genellikle zorunlu değildir: B. Asgari 5 yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçların soruşturulması ve kovuşturulması. Ancak içtihattın bir okyanus olduğu göz önüne alındığında, hak kayıplarının yaşanmaması adına hem uyuşmazlıklar sırasında hem de ortaya çıkmadan önce bir avukattan hukuki yardım almakta fayda vardır.
Ne yazık ki, anlaşmazlığın ortaya çıkmasından sonra, yani her davanın aşamasında bir avukata ihtiyaç duyulmaktadır. Ancak avukatın hukuki bilgisi, faaliyetin başlangıcında, örneğin taraflar arasında bir sözleşme taslağı hazırlarken çok önemlidir. Avukatın katkısıyla uyuşmazlıkların önüne geçilebilir ve anlaşmazlık durumunda anlaşmaya varılarak sorunun kolaylıkla çözülmesi sağlanabilir.Önleyici avukatlık adı verilen bu hukuki yardım ile ileride yaşanabilecek uyuşmazlıkların daha baştan önüne geçilebilmektedir.
ESKİŞEHİR Hukuki Danışmanlık ve Çözümünde En İyi Hizmet.
Bizimle iletişime geçerek randevu almayı unutmayın .